Sprzedać nową Octavie Tour i kupić Superba? - poraźdzcie!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • LUKI
    RS
    • 2005
    • 5776

zostałbym przy O2

małe OT

marlej108, nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale w pracy masz roczna premię w wysokości 30k pln?

no to jest grubo :!:
    kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• krzysn
      Rider
      • 2007
      • 515

Może kolega rozczarował się osiągami silnika 1.4, w porównaniu do 1.9 tdi jakim chyba jeździł poprzednio pewnie jest kiepsko, słabo wyposażone itp...

Komentarz

• bzyq_74
        RS
        • 2008
        • 3467
        • Volkswagen
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
        • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez Big
        Marlej, nie szkoda ci kasy ??!! Rozumiem sprzedać samochód po 4 no niech bedzie po 3 latach, choć i tak dla mnie to za krótko - ja uważam że auto kupione jako nowe opłaca sie sprzedawać dopiero po ok. 5-6 latach, ale po 2 tygodniach ??? Dostaniesz po tyłku na Octavii i dołożysz kupę kasy do Superba który będzie miał dość dychawiczny silnik (jak na te wielkość i ciężar auta) i niezbyt dobre wyposażenie. Jak dla mnie gra nie warta świeczki, a mówiąc dosadnie pomysł bez sensu!
        Jeśli ju wogóle kupować Superba 2 to minimum Ambition i z 1.8 TSI pod maską.
        Dokładnie.
        Marlej kupiłeś auto to jeździj min 5 lat, a kasę z premii odłóż na konto/ obróć z zyskiem albo wydaj na inne zachcianki.
        Pobujasz octą kilka lat, a potem kupisz superba III
        MARCIN
        Mój szkodnik

Komentarz

• Wojqba
          Ambiente
          • 2008
          • 230

miałem podobne rozterki po pojawieniu się OIIFL, - 3 miesiące wcześniej kupiłem OII - i dałem sobie spokój z "traceniem" pieniędzy - poczekam na OIII :diabelski_usmiech

Komentarz

• Alonzo_
            RS
            • 2009
            • 2460
            • Hyundai

Wszytsko zależy po ile sprzedasz, ale ...sam podałeś po ile spokojnie każdy tu może nową kupić. Takze masz w plecy gwarantowane. Co do silnika .... tu 1,4 na S2 1,4TSI - no zawsze będzie progres :wink:
            Ja już bym odpuścił wolałbym na dzieciaki odłożyć albo na wyciecznę jechać (niejedną -0 albo działkę kolejną kupić ). 30-40 tysia za odrobinę lepsze osiągi i kupe miejsca za plecami? S2 też mi si epodoba. Ale być sporo w plecy tylko dla troszkę ładniejszego ( niezawsze jak podstawe sie kupi) ale estetycznie lepszego kokpitu i za trochę lepsze wyciszenie? Bagażnik ten sam co w O2 a ten salon z tyłu? Po co mi skoro i tak jeżdżę z przodu - chyba , ze jesteś wożony....

Ale Twoja kasa, to możesz nią sobie nawet fajki podpalać.... :lol:

Komentarz

• marlej108
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 4976
              • Octavia III (5E3)
              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

czolem Koledzy,
              dzieki za rady.

dzis pojechalem obejrzec Superba.... i juz sam nie wiem... wersja comfort, czyli ta ktora ewentualnie wchodzi w gre nie ma tych srebrnych listewek dookola szyb i w sumie wyglada jak wydluzona Octavia...

W srodku ladniejsze troche bo ja lubie chrom (albo to co go udaj ;-) i tam tego jest sporo...
              miejsca z tylu mnostwo, ale z tylu nie jezdze...

wracajac z salonu o malo nie kupilem stojacego przy drodze mercedesa W124... tak wiec chyba jestem motoswirem...

Ogolnie to dalej nie wiem Co do straty wartosci to mam dziwne przypuszczenie, ze max. pewnie bym stracil z 2000 zl (liczylem ze 1000 zl ale dochodzi ten nieszczesny podatek od czynnosci cywilnoprawnej), czyli za 45k bym auto oddawal (w 3miescie prawie zadnych znizek nie ma.. wiem bo sie nawet dzis z ciekawosci zapytalem i u Plichty i Lellka).

Tylko ze za te 30.000 zl wiecej to sobie na upartego moge co roku kupowac jakis drugi samochod w stylu owego W124 czy starej czarnej zlej 5-tki BMW za 5000 zl ;-)))) i tez bedzie duzo radosci (zwlaszcza jak sie taki rupiec zacznie sypac to dobiero bede mial radosc....hehe).

Popatrzylem tez na alledrogo i w sumie za 40k mozna miec Mustanga kilkuletniego z USA (niestety troche teraz podrozaly przez slabsza zlotowke).... wiec moze miec Octaviana na codzien i Mustanga lub cos takiego na weekend... HGW...

w kazdym dzieki za porady, juz mi troche Superb przeszedl.... (oprocz tego ze dzis sobie kupilem modelik w salonie - bialy Superb....haha).

ps. co do premii to nie ma sie co podniecac - nie mam jej co roku, ale to jest taka co mi sie ze tak powiem juz nalezala od lat! I pomyslalem, ze 30k na koncie duzo nie pomoze - bo odsetki mizerne, a nowego Superba wiecej pewnie sobie juz nie kupie.... ale na upartego za 4 lata to se za te 30k uzywanego kupie (rocznik 2009...).

W kazdym razie jak ktos ma jeszcze jakas porade - zapraszam - co 30 glow to nie jedna :diabelski_usmiech

ps. co do silnika to w ewentualnym Superbie interesuje mnie tylko 1.4 TSI i nic innego - diesla z dpf nie chce, a mocniejszy mi nie potrzebny - skoro teraz zachwycam sie 1.4 MPI....
              http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Walt
                L&K
                • 2011
                • 1065
                • Seat

Zamieszczone przez marlej108
                40k mozna miec Mustanga kilkuletniego z USA
                Za tą kasę poszukałbym czegoś z rocznika '65 :slinka
                SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• marektbg
                  Elegance
                  • 2010
                  • 861

Marlej nie obraź się, ale trochę chyba za dużo kombinujesz. Zrób jak uważasz - tylko, żebyś za jakiś czas nie dostał następnej premii, bo trzeba będzie Superba na jakieś A6 wymieniać.
                  Pośpieszyłeś się z tym Tourem i tyle, zamiast zaczekać to się zapaliłeś na zmianę - jak widać nowy Tour nie zaspokoił twojego apetytu i szukasz... W sumie nawet Cie rozumiem, bo mimo, że samochód nowy to nie wiele się od starego różni.

Komentarz

• piotrek_os
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 8160
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez marektbg
                    Marlej nie obraź się, ale trochę chyba za dużo kombinujesz. Zrób jak uważasz - tylko, żebyś za jakiś czas nie dostał następnej premii, bo trzeba będzie Superba na jakieś A6 wymieniać.
                    Pośpieszyłeś się z tym Tourem i tyle, zamiast zaczekać to się zapaliłeś na zmianę - jak widać nowy Tour nie zaspokoił twojego apetytu i szukasz... W sumie nawet Cie rozumiem, bo mimo, że samochód nowy to nie wiele się od starego różni.
                    a mi sie wydaje, ze koledze Marlejowi jest za mało 1,4......jezdził wczesniej TDi - wiec to torszku taka dziwna zmiana.....zamienił stryjek siekierke na kijek
                    Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• dwaoka
                      Elegance
                      • 2010
                      • 927

Zamień na TSI
                      bkc+dsg

Komentarz

• dudek_t
                        L&K
                        • 2008
                        • 1421

Wbrew pozorom na sprzedazy OII mozem nie stracic za duzo. Moze ktos bedzie potrzebowal auta od reki a w salonie takiego nie dostanie. Z drugiej strony napewno bym nie kupowal drugiego golasa tyle ze wiekszego. Szkoda kasy i zawracania glowy.

Komentarz

• marlej108
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 4976
                          • Octavia III (5E3)
                          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Koledzy na Fabii po poltora roku stracilem 1500 zl....
                          wiec mysle ze jakbym zaczal szukac kupca to bym strate do tych 2000 zl ograniczyl... tylko ze chyba sie opanuje.... :roll:

ps. co do silnika to nic z tych rzeczy - gdyby w superbie byl 1.4 MPI to bym wlasnie taki kupil haha :-) bo ja nie chce zadnych turbin... jezdze wolno i dostojnie :-) ale tam nie ma wyboru... (no jest 3.6 hehe ale to nie na moja kieszen....), wiec zostaje tylko 1.4 TSI... nawet patrzylem ile kosztuje uzywany silnik taki na allegro gdyby sie rozpadl (a ja jestem przesadny i wierze ze nowe rzeczy sa robione tak zeby sie psuly...), i znalazle, na alledrogo caly za 5k... wiec nie ma jakiegos dramatu gdyby miec super pecha do silnika...

dzis mi troche przeszlo jak posiedzialem w tym Superbie... i tak jakiejs kolosalnej roznicy nie widzialem.... choc nie wykluczam ze jak mi jednak odbije to zrobie co mi diabel jakis w glowie podszeptuje... :P
                          http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Zorr
                            RS
                            • 2011
                            • 2110

Proponuję premię przeznaczyć na Kawasaki ZZR1400, co prawda tylko 190KM(200KM) i 154Nm
                            ale czas 9,74sek na 1/4mili robi wrażenie.
                            [youtube]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=6DB0ejbV1zY[/youtube]

PS Będzie kosztować ~58tys zł.
                            Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                            Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• dwaoka
                              Elegance
                              • 2010
                              • 927

marlej108, Czyli chcesz potwierdzić powiedzenie na swojej premii, że "łatwo przyszło, łatwo poszło." :szeroki_usmiech
                              bkc+dsg

Komentarz

• eroberto1
                                Rider
                                • 2010
                                • 350

Ja bym sprzedał Toura i kupił superba, trzeba mieć z życia radość, jak finanse pozwalają na superba to trochę bym się pogimnastykowal i Toura sprzedał żeby mieć to co sobie wymarzylem. Swoją droga tez bym chciał taka premie na superba :diabelski_usmiech
                                2.0 TDI BKD http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=39508

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

marlej108, zamiast superba to przeznacz premię na mody, za 30kzł to już można vr6 pod maskę wsadzić i uturbić :wink:
                                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Walt
                                    L&K
                                    • 2011
                                    • 1065
                                    • Seat

Zamieszczone przez Zorr
                                    Proponuję premię przeznaczyć na Kawasaki ZZR1400
                                    Patrz na sygnaturkę - do 40-tki marlejowi zostało jeszcze 7 lat :wink:
                                    SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• Agamek12
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 9935
                                      • Ford

Zamieszczone przez marlej108
                                      ps. co do premii to nie ma sie co podniecac - nie mam jej co roku, ale to jest taka co mi sie ze tak powiem juz nalezala od lat!
                                      Aaaa, to lipa... Myślałem, że to taka coroczna ekstra kaska... A skoro to coś, na co pracowałeś kawał czasu, to moze faktycznie lepiej pozostać przy Tourze.
                                      Adam... Używam:
                                      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• innova
                                        Rider
                                        • 2011
                                        • 554

Zamieszczone przez marektbg
                                        tylko, żebyś za jakiś czas nie dostał następnej premii, bo trzeba będzie Superba na jakieś A6 wymieniać.
                                        sugeruję pominąć krok pośredni i od razu przejść do A6 - powinna wrócić radość

podobnie jak niektórzy koledzy uważam, iż auto w postaci tour'a nie spełniło oczekiwań :arrow:
                                        --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                        Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• Art221
                                          Drive
                                          • 2011
                                          • 64

W żadnym razie - to Twoja karma, będziesz jeżdził Tourem. Wsadź tam dupę i zwiedzaj Europę

Komentarz

• voltar
                                            L&K
                                            • 2009
                                            • 1107
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BZB 1.8 TSI 160 KM

marlej108 : w sumie to nie masz co pytać nas o zdanie i go słuchać bo my to nie ty więc takie opinie można o kant d rozbić.
                                            W zasadzie masz bardzo prosty problem do rozwiązania : co chcesz miec ? Octavie czy Superba ? Jezeli Superba to dochodzi drugi warunek. Ile musze dołożyć do interesu.
                                            To będziesz wiedział gdy dostaniesz oferte sprzedaży Superba i złożysz relna oferte sprzedaży Octavii tzn znajdziesz na nia za tyle kupca.
                                            Obawiam sie jednak ze zbyt optymistycznie podchodzisz do planowanej straty na Octavii ...
                                            Po przejechaniu 1 km z salonu juz niestety jest to auto uzywane i tak podchodza do tego kupujacy bez wzgledu na przenbieg czy stan pojazdu. Pozatym czas pracuje na twoja niekorzysc - jak nie znajdziesz szybkoi kupca to wartosc auta leci na łeb.
                                            Mówisz o stracie wielkosci 2 tys zlotych ? Ja bym sobie jako kupiec darowal taka oszczednosc. Wydajac prawie 50 tys. zlotych wolalbym dolozyc te 2 tys. zeby to auto bylo w pelni nowe i tylko dla mnie.

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

voltar, własnie, jako kupiec to może bym się skusił na takie auto ale jezeli cena byłaby tak z 5-7tys niższa i miał gotówkę

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• pandzik
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2254
                                                • Seat

Za 6 letnie O2 chcecie niejednokrotnie 35tyś zł, piramida dałby 40k za 2 tygodniowe autko.
                                                Brawo. Za tym akurat Tourem przemawia to że jest od ręki. Nie każdy ma czas czekać 3-5miesięcy na samochód. No i jest czarny.

Komentarz

• piramida
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 12222
                                                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez pandzik
                                                  Za 6 letnie O2 chcecie niejednokrotnie 35tyś zł, piramida dałby 40k za 2 tygodniowe autko.
                                                  Brawo. Za tym akurat Tourem przemawia to że jest od ręki. Nie każdy ma czas czekać 3-5miesięcy na samochód. No i jest czarny.
                                                  Sprzedawać i brać S2 z 1.4 TSi 120KM. Czyste szaleństwo.

może dałbym jak bym miał a że nie mam to nie dam :P

Komentarz

• Big
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 6389

Za 6 letnie O2 chcecie niejednokrotnie 35tyś zł
                                                    To są trochę inne O II i z innym wyposażeniem
                                                    dałby 40k za 2 tygodniowe autko.
                                                    Z tego co pisze Marlej na stronie nr 2 tego wątku to nie za 40 tylko za 45 by ja sprzedał a 5 tys zł to spora różnica.
                                                    Za tym akurat Tourem przemawia to że jest od ręki
                                                    To jedyny + bo nie wiem czy było by tak wielu chętnych na silnik 1.4 16V skoro za 49-50 tys zł można mieć mocniejszego 1.6 i w dodatku z instalacją gazową gratis i podobym do kolegi wyposażeniem no i co najwazeniejsze ... fabrycznie nowego, skonfigurowanego pod siebie.
                                                    Moim zdaniem faktyczna cena sprzedazy tej O II Tour to własnie jakieś 40-41 tys zł czyli o 7-6 tys zł taniej niż cena kupna po raptem 2 tygodniach 8) Co więcej, ta cena będzie się utrzymywała przez najbliższe 12 miesięcy użytkowania auta. Czyli skórka nie warta wyprawki. Jesli juz sprzedawac to przejeździć rok i dopiero wtedy sprzedać (ale to i tak sie nie kalkuluje). No chyba że ma się kasy jak lodu, ale gdy ktoś ma tyle kasy to raczej nie mysli o kupnie Superba z podstawowym silnikiem i w podstawowej wersji.
                                                    Czarny Elegance

Komentarz

Pracuję...